Tänään sitten käytiin uudestaan lääkärissä ja uutiset olivat huonot. Vaikka rähmiminen loppuikin, tilanne oli kääntynyt huonompaan suuntaan. Laulavan silmissä kyynelnestettä tuottavat rauhaset olivat lakanneet toimimasta. Eläinlääkäri oli tilanteesta ihmeissään, eikä osannut selittää, miksi näin on käynyt. Mukaan lähti antibiootit ja kahdet eri silmätipat, joita molempia pitää laittaa 4krt/pvä. Lisäksi myös aiemmin määrätty kortisonikuuri.

Raskain askelin kävelimme Laulavan kanssa kotiin pussillinen lääkkeitä mukana. Kotona aloin surffata netissä toivoen löytäväni tietoa tästä ihmellisestä rauhasen toiminnan pysähtymisestä, johon eläinlääkäri ei osannut sanoa syytä eikä ennustetta. Onneksi löysinkin Oonan ja Saaran sivut, joista löysin paljon tietoa. Oonalla kun oli ihan samanlaiset silmäoireet kuin Laulavalla ja kuvatkin täsmäsivät. Oma diagnoosini siis olisi sen mukaan, että Laulavalla olisi Keratoconjunctivitis Sicca eli kuivasilmäisyys syndrooma.
Lainaan Oonan ja Saaran sivuilta Minna Nuotion kirjoittaman kuvauksen kyseisestä sairaudesta. Kuvaus löytyy täältä.



" Yleistä
Keratoconjunctivitis Siccan aiheuttaa riittämätön kyynelten tuotanto. Sairaus on koirilla kohtalaisen yleinen ja kivulias silmäsairaus. Kyynelrauhanen ei toimi normaalisti, mistä syystä silmän pinta kuivuu. Kuivuudesta johtuen sarveiskalvolle tulee helposti haavaumia ja silmätulehdukset ovat tyypillinen riesa, kun kyyneleet eivät huuhdo silmiä puhtaaksi pöpöistä ja roskista.
Sairauden puhkeaminen riippuu taustalla olevista syistä.

OIREET

Paksu, kellertävä ja runsas erite
Silmän liimamainen pinta
Silmien siristely ja kutina, olo kuin silmissä olisi hiekkaa
Silmien valonarkuus
Yleensä molemmat silmät ovat altistuneita

Oireet pahenevat yleensä iltaa kohden. Oireita pahentaa myös kuiva, tuulinen, pölyinen tai savuinen ilma. Lisäksi oireita pahentavat ilmastointi ja tuulettimet. Oireet lievenevät viileinä, sateisina tai sumuisina päivinä sekä kosteissa tiloissa, kuten suihkussa.

Useimmille kuivasilmäisyys aiheuttaa lievähköä silmien ärsytystä, mutta pitkäaikaiset vauriot ovat harvinaisempia. Joskin, jos sairaus jätetään hoitamatta tai, jos sen oireet ovat vakavat, tuloksena voi olla silmävaurioita, jotka johtavat huonontuneeseen näkökykyyn ja jopa sokeuteen.

Kuivasilmäisyys on yleisempi koirilla kuin kissoilla. Sairaus on tyypillinen monille roduille, mutta perinnöllisyyttä ei ole suoraan osoitettu.

SYYT

KCS:n yleisin syy on autoimmuunireaktio kyynelrauhasessa. Se liittyy monesti muihin immunologisiin sairauksiin esim. atopiaan. Ennen kaikkea KCS liittyy moniin autoimmuunisairauksiin kuten reumaan, lupus-sairauksiin ja Sjögrenin syndroomaan.

Muita syitä:
Syy voi myös olla neurologinen, jolloin sairaus johtuu silmän hermotuksen vaurioitumisesta esim. vamman johdosta. Myös jotkin lääkeaineet aiheuttavat hetkellisiä kyynelrauhasen toimintavajeita. Lisäksi esim. virussairaudet ja krooninen, hoitamaton sidekalvontulehdus voivat johtaa kuivasilmäisyyteen.

KCS:n puhkeamista ei voida estää, se tulee, jos on tullakseen.

DIAGNOSOINTI

KCS diagnosoidaan mittaamalla kyynelten erityksen määrä ns. Schirmerin paperiliuskalla. Paperiliuskat asetetaan alaluomen alle ja annetaan olla paikoillaan minuutin ajan. Kyyneleet (jos niitä on) imeytyvät paperiin ja nousevat kuumemittarin elohopean lailla paperia ylös. Paperin kostunutta osaa verrataan sitten arvoasteikkoon. Normaali arvo on välillä 15-25 mm/min. 11-14 mm on raja-arvo tulos, alle 10 mm on kuiva ja alle 5 mm on vakavasti kuiva.

Oonalla paremman, eli vasemman silmän, arvo oli 10. Pahemmin oireilevan, eli oikean silmän tarkkaa arvoa ei ääneen lausuttu, mikä saattoi johtua siitä, että paperiliuskassa oli hädin tuskin havaittavissa kostumista.

HOITO

Hoitona voidaan käyttää runsasta silmien nestehuuhtelua kuten keittosuolaliuosta, keitettyä vettä tai silmävesiä. Tippoja laitetaan silmiin monta kertaa päivässä. Jos silmissä on tulehdus, voidaan käyttää antibiootti/kortisonivoidetta tai tippoja. "Keinokyyneleiden" käyttö on myös tyypillinen apu KCS:ssä. Niiden haittapuoli on vain se, että niitä täytyy lisätä monta kertaa päivässä.
Sisätiloissa ilmankostuttimen käyttö etenkin talvella helpottaa oireita. Lisäksi omega-3 rasvahapoista on todettu olevan hyötyä kuivasilmäisyydessä.

Kyyneleritystä voidaan saada lisättyä ns. syklosporiini-voiteella tai –tipalla, voide on nimeltään Optimmune. Lääkkeen syklosporiini stimuloi kyynelrauhasen toimintaa hillitsemällä immunologista tulehdusta. Syklosporiini on tänä päivänä KCS:n päälääkitys. Joillekin lääke aiheuttaa kuitenkin silmänärsytystä.

Todella vaikeissa tapauksissa, joissa kyynelrauhanen ei toimi enää ollenkaan, voidaan harkita leikkausta.

ENNUSTE

Keratoconjunctivitis sicca on yleensä krooninen ja loppuelämän kestävä sairaus. Sairauden ennuste riippuu sen vakavuudesta. Lieviä tapauksia voidaan hoitaa oireiden tarpeen mukaisesti. Vakavat oireet voivat puolestaan oleellisesti häiritä normaalia elämää. KCS on työläs, mutta yleensä hoidettavissa oleva sairaus. Hoitamattomana se on erittäin kivulias ja hankala potilaalle.

Lähteet:

Clinical Immunology of the Dog and Cat
Michael J Day

Veterinary Partner: Dry Eye
Koirakissaklinikka: Kuivasilmäisyys pieneläimillä
Pet Education: Keratoconjunctivitis Sicca (Dry Eye)