Nautin siitä, että on perjantai. Tulin juuri kotiin viikon reissusta. Rankka viikko takana.

Laulavan tilanteesta seuraavaa. Maanantaina soitin toiselle lääkärille, jotta saisin a) käytettyä Laulavaa näytillä edelleen sairaiden silmien takia ja b) jotta saisin toisen mielipiteen asiasta.
Paperiliuskatestit tehtiin ja Laulavalla ei ole kuivasilmää, koska kyynelnestettä tuli jo 20sekunnissa 'tarvittava määrä'. Eli siis nyt saatiin se vaihtoehto pois. Eläinlääkäri oli kuitenkin erittäin huolissaan silmistä ja hän pelkäsi, että silmiin olisi alkanut kertymään painetta. Viikonlopun aikana oli silmiin tullut harmaan sininen 'kalvo' tms. ja valoon reagoiminen ei ollut ihan niin herkkää, kuin terveillä silmillä. lääkäri nosti kortisoniannosta 5tbl:iin päivässä ja seuraava käynti torstaille. Apteekista ostamani tipat jätettiin pois. Suoralta auringon valolta silmät tuli suojata mahdollisimman hyvin. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että helteisten päivien aikana kävimme vain välttämättömimmät käynnit ulkona ja aamulla tai illalla pitempi lenkki.

Tiistain ja keskiviikon aikana Laulava tuntui reipastuvan ja tarkkaili jopa parvekkeelta reviiriään sekä välillä poksahteli naapurin koiralle. Tosin tiistai-iltana saimme ehkä liikaa aurinkoa kävelyllä, koska ke-aamuna oikeaa silmää piti taas siristellä ja hangata. Iltaan mennessä tilanne kuitenkin helpottui.

Torstaina menimme taas lääkärille, joka oli sitä mieltä, että mahdollinen paine silmissä olisi vähentynyt. Myös valkuaisten punoitus oli lähes poissa, mutta harmaansininen 'kalvo' silmien päällä oli ja on edelleen. Silmät myös reagoivat valoon paremmin kuin maanantaina. Nyt lääkäri pelkäsikin, että silmiin olisi tulossa haavaumat.  Saimme lisää kortisonitabletteja, tällä kertaa vaan vahvempia kuin viimeksi. Edellisen lääkärin määräämät tipat jätettiin heti pois, koska ne sisälsivät kortisonia. Sen sijaan silmiin määrättiin toisia (tai siis jo kolmansia) silmätippoja, joita pitää laittaa niin useasti kuin voi, mieluiten 2 tunnin välein. Yötä vasten silmiin tulee laittaa myös 'rasvaa', joka korvaa yölliset tipat.

Näillä eväillä mennään, maanantaille asti. Maanantaina meillä on lääkärille uusi aika. Kysyin lääkäriltä, osaako hän sanoa, mistä silmien tilanne johtuu. Hän sanoi epäilevänsä jonkinlaista autoimmuunireaktiota, mutta ei osannut sillä hetkellä sanoa enempää. Sanoi, että katsotaan maanantaina mikä tilanne on, ja mietitään sitten lisää. Näillä yritämme ehkäistä haavaumien syntymistä, koska haavaumat kuulemma paranevat heikosti. Jos ne syntyvät, luomet pitää sulkea tikeillä siksi aikaa, että silmät parantuvat.

Toisaalta on helpottavaa, kun diagnoosi ei ollut kuivasilmäisyys. Toisaalta huoli kasvoi suuremmaksi, koska nyt hoito on taas hakuammuntaa eikä syytä tiedetä. Epätietoisuus on kaikista pahinta, kun syytä ei tiedetä, ei täsmällistä hoitoakaan voida aloittaa. Kyllä täytyy sanoa, että on raskasta olla huolissaan.
Näillä eväillä mennään, takki on tyhjä ja aivot narikassa.